Maandbericht Engels december 2019

 

1. Vakgerichte informatie

1.1 Inleiding

Dit is het laatste maandbericht van 2019, een jaar waarin de modernisering van het secundair onderwijs van start is gegaan. Veel leerlingen in de A-stroom krijgen nu Engels in het eerste jaar, terwijl alle leerlingen in 1B van Engels kunnen proeven. De eerste reacties van het werkveld zijn alvast positief!

Natuurlijk blijft evaluatie een uitdaging. Hier wil ik toch uitdrukkelijk wijzen op het feit dat het om een graadleerplan gaat. Om een realistische planning mogelijk te maken, zet ik daarom nog eens het document 'Assessment in Language Education' in the picture. Je vindt het document terug als bijlage bij dit maandbericht.

In het tweede jaar van de modernisering worden de basisopties geïntroduceerd. Je kan je verder in dit maandbericht inschrijven voor de sessie rond de basisoptie Moderne Talen en Wetenschappen.  

Verder zijn het spannende tijden in het Verenigd Koninkrijk. Op 12 december vinden er verkiezingen plaats waardoor we nog steeds niet weten hoe Brexit er zal uitzien. Klik voor de latest news over het mogelijke effect van Brexit op je schoolreis op deze link.

Je vindt verder in dit maandbericht een link naar de nascholingen voor 2019-2020.

De Culture Planner op het einde van het maandbericht stelt dit jaar elke keer een ander boek, film, toneelstuk of gedicht voor. Deze maand worden de films Love Actually en Nativity! voorgesteld.

 

2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel                          

2.1.1 Voorstelling basisoptie Moderne Talen en Wetenschappen

Wil je goed op de hoogte zijn van het nieuwe leerplan ‘Moderne Talen – Wetenschappen, component Moderne Talen’ voor de 1e graad secundair onderwijs? Dan is dit aanbod een must voor jou en je collega’s. In deze vorming verkennen we het nieuwe leerplan en geven we wenken om tot realisatie van de leerplandoelen te komen.

We brengen in deze vorming verschillende leraren bijeen om samen te leren.

Tijdens de middag wordt er een broodje voorzien.

Doelgroep: leerkrachten Engels (en Frans en Nederlands) 1ste graad

Leiding: Gino Bombeke, Mia Vanden Waeyenbergh en Mark Van Dongen

Datum: dinsdag 3 maart 2020, 10u - 15u (onthaal vanaf 9.30u)

Locatie: Diocesaan Centrum, Fr. De Merodestraat 18, 2800 Mechelen

2.1.2 Netwerk - Stuurgroep Engels

De stuurgroep Engels vergadert drie keer per schooljaar. Naast de latest news binnen het werkveld, wordt er didactisch materiaal uitgewisseld en/of ontwikkeld. Wie interesse heeft om deel uit te maken van de stuurgroep kan mij contacteren via mail: mark.vandongen@katholiekonderwijs.vlaanderen. De volgende stuurgroepvergadering van 2019-2020 vindt plaats op woensdag 11 maart van 14u tot 17u in Mechelen (F.De Merodestraat 14).

 

 

 

 

2.2 Extern aanbod

                                    

2.2.1 BELTA Day 2020

 

 

Op zaterdag 9 mei 2020 vindt het jaarlijkse BELTA Day plaats. Een absolute aanrader! Naast interessante keynotes, heb je keuze uit veel boeiende workshops en kan je een beurs winnen voor IATEFL (zie 2.2.2). Meer informatie over BELTA Day vind je hier.

 

2.2.2 IATEFL Conference  

 

                

 

 

 

 

 

Dit schooljaar vond de IATEFL Conference plaats net voor de paasvakantie in Liverpool (dinsdag 2 april t.e.m. 5 april). Volgend schooljaar vindt het congres plaats in Manchester van zaterdag 18 april tot en met dinsdag 21 april 2020. Meer info vind je via de bovenvermelde link

 

3. Culture Planner

Dit schooljaar zal er elke maand een boek, film, toneel of gedicht voorgesteld worden in dit rubriek.

Aangezien er op 12 december verkiezingen zijn in de UK en omdat het Christmas is, wil ik deze maand de film Love Actually promoten (info en trailer: IDMb). De film kan voor veel zaken gebruikt worden: de speciale plaats die de kerstperiode in de UK in beslag neemt, taalvariëteiten, het leven in 10 Downing Street... Daarnaast is de cast van de film er één om U tegen te zeggen.

De film Natvity! (info en trailer: IMDb) met Martin Freeman in de hoofdrol, is een minder bekende komedie die draait rond de traditie van nativity plays in de UK. Je kan er perfect ook het schoolsysteem in de UK mee illustreren. 

Tot slot wens ik jullie allen een vlot einde van het trimester toe en daarna een mooie kerstvakantie!

Vriendelijke groeten

Mark Van Dongen

mark.vandongen@katholiekonderwijs.vlaanderen

0474 91 25 16