maandbericht mens en samenleving december 2019

Beste collega's,

 

De laatste maand van het kalenderjaar is alweer ingezet. De winter maakt zijn opwachting en we haasten ons om het laatste stuk van de leerstof te geven voor de vakantie. Met de komende feesten in het vooruitzicht verlangen we naar warme bijeenkomsten, met de leerlingen, de collega's en onze families. Wij wensen jullie alvast een deugddoende kerstvakantie!

Als jullie vragen/tips/opmerkingen hebben, aarzel niet om ons te bellen of te mailen!

Ann Van Dievoet: ann.vandievoet@katholiekonderwijs.vlaanderen 0472 38 58 62

Miet Vanhilderson: miet.vanhilderson@katholiekonderwijs.vlaanderen 0486 33 25 11

 

1. Vakgerichte informatie

1.1 Smartschoolpagina

Vele leerkrachten hebben al een toegang tot d eze pagina. Hier verzamelen we alle relevante info rond het vak mens en samenleving. Wie nog geen toegang heeft gekregen, stuur gerust een bericht naar Ann of Miet zodat wij jullie toegang kunnen geven. 

Voor wie het niet meer weet:

website: dpbso.smartschool.be

gebruikersnaam: eerstelettervoornaam.achternaam

wachtwoord: Leraar11

 

Op deze pagina kunnen jullie alle vakinfo terugvinden en heel wat interessante websites. Als jullie zelf iets ontwikkeld hebben, kunnen jullie dat ook altijd doorsturen naar ons, dan zetten wij het erop. Op die manier maken vele handen licht werk!

 

2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

2.1.1 Lerend netwerk mens en samenleving

  • 05/03/2020 in het DPC Mechelen van 9.30u tot 12u. Inschrijven kan via deze link

2.1.2 Welke les werkt wel en welke niet? 

Op 05/02/2020 heeft de pedagogische begeleiding Tim Surma uitgenodigd. Als leraar, lerarenopleider en ervaringsdeskundige heeft hij onderzoek gedaan, naar welke aanpak wel werkt en welke niet. Inschrijven kan je via deze link

2.1.3 Lerarentop 1010

  • Op 5 februari 2020 organiseren we de lerarentop voor leraren van het eerste jaar secundair onderwijs. We bevragen 1010 leraren! Ook directeurs en leden van het middenkader die al werkten met het Gemeenschappelijk funderend leerplan en het Gemeenschappelijk leerplan ICT zijn welkom. Je kunt je nu inschrijven.

2.2 Aanvangsbegeleiding

Het traject aanvangsbegeleiding omvat een schoolbezoek en persoonlijk contact met je vakbegeleider, aangevuld met een dag speciaal voor beginnende leerkrachten op woensdag 19 februari te Mechelen.

Voor de dag van de beginnende leerkracht op 19/02 krijg je op een later moment nog concretere info!
De voormiddag (9u30 tot 12u) is facultatief . Je kan kiezen uit 4 workshops. De keuze voor deelname aan het voormiddaggedeelte bepaal je zelf in overleg met je vakbegeleider en je mentor/begeleider op school.

De namiddag op 19/02 is voor iedereen die is ingeschreven voor dit traject. Deze namiddag wordt ingevuld met een vakspecifieke workshop. (13u30 tot 15u30)

Inschrijven kan via deze link

2.3 Extern aanbod

 

2.4 Varia

  • De facebookpagina Mens en Samenleving is opgericht door leraren die elkaar helpen en tips geven
  • Hoe kan je je leerlingen aandacht laten luisteren in je lessen? In dit artikel vind je 10 tips van rasechte vertellers.

  • Een website waar leerlingen spelenderwijs mediawijs worden.

  • Jungle Web is een educatief spel waarin snelheid, observatie en kennis rond een veilig en verantwoord internetgebruik centraal staan.

.