maandbericht humane wetenschappen (gedrag) december 2019

Beste collega,

De laatste maand van het kalenderjaar is alweer ingezet. De winter maakt zijn opwachting en we haasten ons om het laatste stuk van de leerstof te geven voor de vakantie. De feestdagen zijn in zicht en we verlangen naar warme bijeenkomsten, met de leerlingen, de collega's en onze families. Wij wensen jullie alvast een deugddoende kerstvakantie!

Als jullie vragen/tips/opmerkingen hebben, aarzel niet om ons te bellen of te mailen!

Miet en Tim

Contactgegevens:
Tim Puttevils: Tel. 0485/46.63.62 - tim.puttevils@katholiekonderwijs.vlaanderen
Miet Vanhilderson: Tel. 0486/33.25.11 - miet.vanhilderson@katholiekonderwijs.vlaanderen

 


1. Vakgerichte informatie

1.1 Update nascholingen

NIEUW: Tim Surma komt op 5 februari 2020 naar Mechelen voor een sessie rond effectieve leerstrategieën. Lees hier meer. 

1.2 SMAK

Bekijk op deze website de verschillende mogelijke uitstappen (met bijhorende lesmappen) naar het SMAK in Gent. 

1.3 Sociale Wetenschappen Olympiade

De Sociale Wetenschappen Olympiade wil de maatschappelijke cohesie vergroten door de nieuwsgierigheid van jongeren voor sociale ontwikkelingen aan te wakkeren en het bewustzijn rond sociale thema’s te vergroten. Op die manier leren de jongeren om maatschappelijke kwesties vanuit een ander perspectief te benaderen. Veel van de 17-18 jarigen bruisen van interessante ideeën voor het politieke en maatschappelijke debat, maar vinden vaak hun weg niet naar het grote publiek. VOV wil hiervoor een platform aanbieden om hun maatschappelijk engagement te faciliteren. SOWO spoort deelnemers aan om vaardigheden zoals kennis vergaren, onderzoek voeren en standpunten verdedigen uit te spelen. De olympiade is een unieke kans voor de leerlingen om zichzelf zowel als individu en als “humane wetenschapper” verder te ontplooien en zo haar/zijn en onze wereld te verruimen."

1.4 Cybersimpel

Het initiatief cybersimpel.be is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen Google en Test-Aankoop. Het promoot een veiliger internet en stimuleert consumenten om zich beter te wapenen tegen de risico’s van het wereldwijde web.

1.5 Atlas of European Values

"Maar liefst 800 miljoen mensen kunnen zich Europeaan noemen: van Spitsbergen tot Malta en van IJsland tot Azerbeidzjan. Hun culturen en maatschappijen zijn alle beïnvloed door het Romeinse Rijk, het Christendom, de Verlichting en twee wereldoorlogen. Toch heeft de gemeenschappelijke geschiedenis niet geleid tot één Europese cultuur. Het belang van God, de waarde van vrije tijd, de betekenis van kinderen of de afkeuring van een one-night stand: het denken hierover verschilt behoorlijk. Aan de andere kant hechten alle Europeanen aan hun familie en vinden goede manieren voor hun kinderen zeer belangrijk. De verscheidenheid én de overeenkomsten in waarden worden zichtbaar gemaakt op deze website van de Atlas of European Values. In het menu staan onder  "Europese kaarten" en "Wereldkaarten" allerlei kaarten naar aanleiding van de European Values Study en World Values Study over normen en waarden in Europa en de wereld. Onder "opdrachten" vindt u verschillende opdrachten die in de les kunnen worden gebruikt of waarmee men zelfstandig aan de slag kan. Meer informatie hierover staat in de "docenteninformatie" en de "leerlingeninformatie". Op het contactplein kunt u een bericht achter laten, bijvoorbeeld als u in contact wilt treden met een andere school om samen te werken aan opdrachten in het kader van de Atlas of European Values."

 


2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

  • Effectieve leerstrategieën (05/02/2020)

Op 5 februari komt Tim Surma naar Mechelen om zijn verhaal rond effectieve leerstrategieën te brengen. Cognitieve psychologie, lerareneffectiviteitsstudies én praktijkervaring van een groot aantal leraren: meer heb je niet nodig om tot een mix te komen van instructieprincipes die garant staan voor een effectieve les. Tijdens deze workshop zoomt Tim Surma in op een aantal strategieën die het leren van de leerling ondersteunen, en die elke leraar zomaar kan inzetten. Schrijf je snel in!

  • Coöperatieve leerstrategieën in humane vakken (30/04/2020)

Tijdens deze workshop maken leerkrachten kennis met de Kagan Coöperatieve Leerstructuren en ervaren ze verschillende structuren en het daaraan gekoppeld klasmanagement. Inschrijven kan via deze link.
 

2.2 Extern aanbod

1. KU Leuven

  • Studiedagen - Filosoferen vandaag (Campus Leuven en Geel): 29 januari en 5 februari 2020

De Educatieve Master in de Maatschappijwetenschappen (KU Leuven) organiseert in Leuven op 29 januari en in Geel op 5 februari dezelfde studiedag ‘Filosoferen vandaag’. We bekijken in de voormiddag met Dr. Lorenz Demey en Prof.dr. Helder De Schutter enkele tendensen in de recente filosofie (logica en politieke filosofie). In de namiddag kunt u kiezen uit twee workshops over de aanpak van filosoferen in de klas: Kristof Van Rossem over ‘Luisteren - spreken – denken’ of Dr. Natascha Kienstra over ‘Filosoferen op niveau’.

Schrijf je hier snel in. 

2. UGent