Maandbericht Engels januari 2020

 

1. Vakgerichte informatie

1.0 In memoriam Nadine Gijselings

Begin december hebben we afscheid moeten nemen van mijn voorgangster Nadine Gijselings. Ik heb veel samengewerkt met Nadine voor ik begeleider werd en ze heeft me goed begeleid toen ik haar opvolgde in 2015. Een anglofiel tot en met - ze had een grote passie en liefde voor alles wat met het Engels te maken had.

You were a very special lady, Nadine. You will be sorely missed. May you rest in peace...

1.1 Inleiding

Dit is het eerste maandbericht van 2020 en meteen ook het eerste van het nieuwe decennium. Ondanks alle negatieve berichten in de media over het niveau van ons onderwijs, blijf ik zowel in de expertise van jullie leerkrachten Engels als in de talenten van onze jongeren geloven. Voor Engels doet Vlaanderen het trouwens lang niet slecht by the way (zie artikel EF)... 

Ik wil natuurlijk niet blind zijn voor de vele uitdagingen die wij als leerkracht Engels moeten aangaan. Differentiëren is meer dan ooit een noodzaak bijvoorbeeld. Daarom wil ik deze 2 sites nog eens aanbevelen die een grote hulp kunnen bieden om te differentiëren:

               

Vooral Breaking News, ESL en English Page lenen zich uitstekend tot differentiatie.

Natuurlijk blijft evaluatie ook een uitdaging. Hier wil ik toch uitdrukkelijk wijzen op het feit dat het om een graadleerplan gaat. Om een realistische planning mogelijk te maken, zet ik daarom het document 'Assessment in Language Education' opnieuw in the picture. Je vindt het document terug als bijlage bij dit maandbericht.

In het tweede jaar van de modernisering worden de basisopties geïntroduceerd. Je kan je verder in dit maandbericht inschrijven voor de sessie rond de basisoptie Moderne Talen en Wetenschappen.  

Op 12 december vonden de verkiezingen plaats in de UK. Klik voor de latest news over het mogelijke effect van Brexit op je schoolreis op deze link.

Je vindt verder in dit maandbericht een link naar de nascholingen voor 2019-2020.

De Culture Planner op het einde van het maandbericht stelt dit jaar elke keer een ander boek, film, toneelstuk of gedicht voor. Deze maand worden de XXX voorgesteld.

 

2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel                          

2.1.1 Voorstelling basisoptie Moderne Talen en Wetenschappen

Wil je goed op de hoogte zijn van het nieuwe leerplan ‘Moderne Talen – Wetenschappen, component Moderne Talen’ voor de 1e graad secundair onderwijs? Dan is dit aanbod een must voor jou en je collega’s. In deze vorming verkennen we het nieuwe leerplan en geven we wenken om tot realisatie van de leerplandoelen te komen.

We brengen in deze vorming verschillende leraren bijeen om samen te leren.

Tijdens de middag wordt er een broodje voorzien.

Doelgroep: leerkrachten Engels (en Frans en Nederlands) 1ste graad

Leiding: Gino Bombeke, Mia Vanden Waeyenbergh en Mark Van Dongen

Datum: dinsdag 3 maart 2020, 10u - 15u (onthaal vanaf 9.30u)

Locatie: Diocesaan Centrum, Fr. De Merodestraat 18, 2800 Mechelen

2.1.2 Netwerk - Stuurgroep Engels

De stuurgroep Engels vergadert drie keer per schooljaar. Naast de latest news binnen het werkveld, wordt er didactisch materiaal uitgewisseld en/of ontwikkeld. Wie interesse heeft om deel uit te maken van de stuurgroep kan mij contacteren via mail: mark.vandongen@katholiekonderwijs.vlaanderen. De volgende stuurgroepvergadering van 2019-2020 vindt plaats op woensdag 11 maart van 14u tot 17u in Mechelen (F.De Merodestraat 14).

 

 

 

 

2.2 Extern aanbod

                                    

2.2.1 BELTA Day 2020

 

 

Op zaterdag 9 mei 2020 vindt het jaarlijkse BELTA Day plaats. Een absolute aanrader! Naast interessante keynotes, heb je keuze uit veel boeiende workshops en kan je een beurs winnen voor IATEFL (zie 2.2.2). Meer informatie over BELTA Day vind je hier.

 

2.2.2 IATEFL Conference  

 

                

 

 

 

 

 

Dit schooljaar vond de IATEFL Conference plaats net voor de paasvakantie in Liverpool (dinsdag 2 april t.e.m. 5 april). Volgend schooljaar vindt het congres plaats in Manchester van zaterdag 18 april tot en met dinsdag 21 april 2020. Meer info vind je via de bovenvermelde link

 

3. Culture Planner

Dit schooljaar zal er elke maand een boek, film, toneel of gedicht voorgesteld worden in dit rubriek.

Aangezien januari de maand is van New Year's Resolutions, wil ik enkele stand-up comedians/ talk show hosts onder de aandacht brengen die deze topic ooit hebben aangesneden, zoals Ellen DeGeneres en James Corden

  

Stand-up comedy is een populair genre bij veel jongeren. Je kan er dan ook mooie communicatieve opdrachten mee maken: laat je leerlingen een korte stand-up routine schrijven en mondeling brengen bijvoorbeeld. Als topic zijn New Year's Resolutions ook wel een dankbaar onderwerp voor spoken interaction, waarbij je ook de future tenses kan laten gebruiken.  

Tot slot wens ik jullie allen een voorspoedig 2020 toe!

Vriendelijke groeten

Mark Van Dongen

mark.vandongen@katholiekonderwijs.vlaanderen

0474 91 25 16