maandbericht Grieks en Latijn januari 2020

2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

Wijze lessen voor effectief onderwijs door Tim Surma – woensdag 5 februari 2020, 13.30 – 16 uur, Frederik de Merodestraat 18, Mechelen.

Hoe leren je leerlingen? Ben je op zoek naar strategieën die je kan inzetten zodat je leerlingen de aangebrachte leerstof grondiger verwerven? Hoe kan je je les op een efficiënte manier organiseren? 

In deze sessie gaat Tim Surma dieper in op de wetenschap van het leren en krijg je handvaten aangereikt om je didactiek effectiever te maken. Hij koppelt recent wetenschappelijk onderzoek aan de lespraktijk. Info over Tim Surma en zijn leerstrategieën vind je op zijn website A design for education.

Inschrijven kan je hier.

2.2 Extern aanbod

2.2.1 Vormingsaanbod PB regio Limburg

 

Werken aan feedbackcultuur in je klas (door Marlène Rasir, pedagogisch begeleider moderne vreemde talen focus Frans) – vrijdag 24 januari 2020, Tulpinstraat 75, Hasselt

Tijdens deze nascholing maak je kennis met activiteiten waarmee je de aandacht en de motivatie van je leerlingen kan vasthouden of zelfs verhogen. 

Kleine technieken komen aan bod die je als leerkracht wat meer op de achtergrond zullen plaatsen waardoor je meer “ruimte” creëert voor observatie en feedback. Je leerlingen leren van en met elkaar, ervaren meer eigenaarschap in hun leerproces en worden op verschillende manieren gestimuleerd. We behandelen enkele principes van formatieve assessment en reflecteren over de waarde en het effect van feedback. 

De activiteiten zijn niet methodegebonden en kunnen op diverse momenten in de taalles en voor meerdere doeleinden gebruikt worden. 

De nascholing vindt al plaats op 24 januari 2020 in Lincka, schrijf je dus snel in. Inschrijven kan hier.  

 

- (herhaling) Dag van de talen, donderdag 5 maart 2020, van 9.00 tot 16.00 uur, Tulpinstraat 75, Hasselt

Schrijf in voor derde Dag van talen! Sessies over coöperatieve leerstrategieën, poëzie lezen en uitdagend lesgeven aan cognitief sterke leerlingen staan onder andere op het programma. Inschrijven en meer info over de werkwinkels vind je hier

 

Groepswerk evalueren (door Jan ’T Sas) – donderdag 19 maart 2020, van 13 tot 16 uur, Tulpinstraat 75, Hasselt

Groepswerk evalueren? Pfff, hoe begin ik daaraan?! We horen het je al denken, want een klein groepswerk evalueren in de klas, daar komt het een en ander bij kijken. Nog complexer wordt het als je langlopende groepswerken moet beoordelen, waarbij leerlingen ook buiten de schooluren moeten samenwerken.  

Tijdens deze sessie zoomt Jan T’ Sas, doctor in de onderwijswetenschappen en lerarenopleider aan de Universiteit Antwerpen, in op de evaluatie van groepswerk in al zijn facetten. Zo ontdek je praktische tips om groepswerk ook voor jezelf aangenaam te houden! 

Voor deze nascholing zijn talenleraren (Nederlands, Engels, Frans, Duits, Latijn, Grieks) en PAV welkom. Schrijf je snel in voor deze boeiende workshop die plaatsvindt op 19 maart 2020 van 13.00 u. tot 16.00 u. in Lincka. 

 

Breed evalueren (door pedagogische begeleiders Marlène Rasir en Nadia De Rose) - donderdag 14 mei 2020, van 13.30 tot 16 uur, Tulpinstraat 75, Hasselt

Wil je verder denken dan het klassieke evalueren? Dan is deze nascholing “Breed evalueren” iets voor jou. Je ontdekt wat breed evalueren precies inhoudt en hoe dit een meerwaarde kan betekenen in het leerproces van je leerlingen.  

Tijdens deze nascholing ontdek je hoe ver je zelf al staat. Daarnaast verwerf je nieuwe inzichten om concreet met breed evalueren in je klas aan de slag te gaan. Er is ook gelegenheid om praktijkervaringen uit te wisselen. 

Deze nascholing is bedoeld voor leraren Nederlands, klassieke talen, moderne vreemde talen en PAV. We verwelkomen je graag in de lokalen van Lincka op 14 mei 2020 van 13.30 u. tot 16.00 u. Inschrijven kan hier.  

 

2.2.2 Lezingen

De Noordzeebodem, een dichtbevolkt rivierenlandschap uit de prehistorie: lezing door dr. Tine Missiaen (Vlaams Instituut voor de Zee) – donderdag 16 januari 2020, 20 uur, Auditorium van het Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren. 

 

2.2.3 Tentoonstellingen

- (herhaling) OVIDIUS IN METAMORFOSE – 21 november 2019 – 16 februari 2020, elke dag van 10 tot 17 uur, Universiteitsbibliotheek, Mgr. Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven.

Een tentoonstelling over het leven en werk van Ovidius met veel aandacht voor de Metamophoses. Meer info lees je hier.  Er is ook een educatief dossier, zodat je het bezoek aan de tentoonstelling in de klas kan voorbereiden. 

 

- (herhaling) DACIA FELIX. Het roemrijke verleden van Roemenië – 19 oktober 2019 tot 26 april 2020, Gallo-Romeins Museum Tongeren

In 106 na Christus breidden de Romeinen hun Imperium Romanum uit tot de provincie Dacia, het huidige Roemenië. In het kader van Europalia haalde het Gallo-Romeins Museum nog nooit vertoonde goud- en zilverschatten naar België. Ontdek wat Romeinen, maar ook Grieken, Scythen en Kelten naar Dacia dreef! Meer info vind je hier

 

2.3 Varia

Lerarentop 1010 – woensdag 5 februari 2020, 9 tot 16 uur, KU Leuven. 

Katholiek Onderwijs Vlaanderen organiseert op 5 februari 2020 een lerarentop. Er worden 1010 leraren van het eerste jaar van het secundair onderwijs bevraagd. Het wordt een dag vol uitwisseling. In werkgroepen verzamelen we je tips en feedback over de leerplannen van de eerste graad en LLinkid. Jan Royackers van Schoolmakers schetst in de keynote concrete kansen om vanuit de nieuwe leerplannen te werken aan onderwijskwaliteit. Daarnaast geven we handvatten en inspirerende voorbeelden, waarmee je op school aan de slag kunt gaan.

Inschrijven kan nu via deze link. 

 

- Doorprik de mythe! – vrijdag 20 maart 2020, afdeling Grieks UGent.

De afdeling Grieks van de Universiteit Gent organiseert een ‘onderzoeksfestival’ voor scholen met de focus op het versterken van onderzoekscompetenties in de hogere jaren (vierde, vijfde en zesde jaar). De leerlingen Grieks maken kennis met de inhoud van universitair onderzoek en doorprikken op die manier bekende mythes over de doelstellingen, het nut en de interdisciplinariteit van literair en taalkundig onderzoek.

Info over de workshops en inschrijven kan via deze link.

 

Dag van het Grieks – woensdag 29 april 2020, Sint-Baafshuis, Biezekapelstraat 2 te 9000 Gent.

Na het overdonderende succes van de Griekse dag in 2018, waaraan ook meer dan 1000 leerlingen deelnamen, is het tijd voor een nieuwe leerkrachteneditie.

Op woensdag 29 april verwelkomen we alle Vlaamse leerkrachten Grieks op een inspiratiedag in Gent. Dit is een gezamenlijk initiatief van de UGent, de KU Leuven en de pedagogische begeleidingsdiensten van het KOV en het GO!.

Niemand minder dan de befaamde Britse classica Edith Hall zal de dag openen met een lezing over de democratisering van het klassieke talenonderwijs vandaag en morgen.

Nadien kunnen de deelnemers twee werkwinkels kiezen uit een ruim aanbod dat alle graden van het onderwijs Grieks bestrijkt. Van nieuwe handboeken over Aristoteles-voor-jongeren tot een TeachMeet over creatieve werkvormen: er is voor elk wat wils. Ook leerkrachten Latijn zijn van harte welkom op deze dag. 
Meer info vind je hier.