maandbericht humane wetenschappen (gedrag) januari 2020

Beste collega,

Na een deugddoende kerstvakantie vliegen we er weer in. Wij zitten vol goede voornemens (en de leerlingen hopelijk ook) om nog maar eens het beste van onszelf te geven. Wij wensen ieder van jullie alvast een fantastisch 2020 toe!

Aarzel niet om ons te mailen, bellen, ... voor vragen of voor advies!

Tim en Miet

Contactgegevens:
Tim Puttevils: Tel. 0485/46.63.62 - tim.puttevils@katholiekonderwijs.vlaanderen
Miet Vanhilderson: Tel. 0486/33.25.11 - miet.vanhilderson@katholiekonderwijs.vlaanderen

 


1. Vakgerichte informatie

1.1 Civic Online Reasoning

Stanford History Education Group lanceerde vorige maand Civic Online Reasoning. Dit is een website met concreet les- en evaluatiemateriaal die leerlingen moet helpen online informatie te beoordelen. 

1.2 Meten van Mediawijsheid

In 2011 heeft een projectgroep de uitdaging opgepakt om antwoord te geven op de vraag ‘Wat is mediawijsheid en op welke wijze kan gemeten worden hoe mediawijs iemand is?’ De projectgroep heeft het startdocument ‘Meten van Mediawijsheid’ opgeleverd. Deze projectgroep heeft, onder leiding van EYE Filminstituut, baanbrekend werk verricht om mediawijsheid meetbaar te maken. Met het huidige competentiemodel is een verdere versimpeling van de definitie aangebracht tot een model bestaande uit tien competenties die elk zijn uitgewerkt in vijf algemene niveaus. Op 15 november 2012 is het competentiemodel gepubliceerd op Dé Onderwijsdagen en op de Media and Learning Conference in Brussel.

 


2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

  • Effectieve leerstrategieën (05/02/2020)

Op 5 februari komt Tim Surma naar Mechelen om zijn verhaal rond effectieve leerstrategieën te brengen. Cognitieve psychologie, lerareneffectiviteitsstudies én praktijkervaring van een groot aantal leraren: meer heb je niet nodig om tot een mix te komen van instructieprincipes die garant staan voor een effectieve les. Tijdens deze workshop zoomt Tim Surma in op een aantal strategieën die het leren van de leerling ondersteunen, en die elke leraar zomaar kan inzetten. Schrijf je snel in!

  • Coöperatieve leerstrategieën in humane vakken (30/04/2020)

Tijdens deze workshop maken leerkrachten kennis met de Kagan Coöperatieve Leerstructuren en ervaren ze verschillende structuren en het daaraan gekoppeld klasmanagement. Inschrijven kan via deze link.
 

2.2 Extern aanbod

1. KU Leuven

  • Studiedagen - Filosoferen vandaag (Campus Leuven en Geel): 29 januari en 5 februari 2020

De Educatieve Master in de Maatschappijwetenschappen (KU Leuven) organiseert in Leuven op 29 januari en in Geel op 5 februari dezelfde studiedag ‘Filosoferen vandaag’. We bekijken in de voormiddag met Dr. Lorenz Demey en Prof.dr. Helder De Schutter enkele tendensen in de recente filosofie (logica en politieke filosofie). In de namiddag kunt u kiezen uit twee workshops over de aanpak van filosoferen in de klas: Kristof Van Rossem over ‘Luisteren - spreken – denken’ of Dr. Natascha Kienstra over ‘Filosoferen op niveau’.

Schrijf je hier snel in. 

2. UGent