Maandbericht Engels november 2019

 

1. Vakgerichte informatie

1.1 Inleiding

Deze maand wil ik ook beginnen met positief nieuws! Begin oktober heb ik het geluk gehad leerlingen van het Miniemeninstituut van Leuven in actie te zien in Luxemburg. De leerlingen namen daar deel aan een internationaal project, Futureskills21, met scholen van 9 verschillende landen. De leerlingen uit Leuven stelden daar "Six Formative Assessment Tools for Your Classroom" voor in onberispelijk goed en vlot Engels. A joy to watch!

De principes achter formatief evalueren werden ook heel duidelijk uiteengezet door Diederik Roelandts, leerkracht ICT van het Miniemeninstituut en coördinator van het project, tijdens de keynote speech '21st-century skills assessment using MS Forms and Power BI'. Dirk evalueert zijn leerlingen met criteria die gebaseerd zijn op de taxonomie van Bloom. Ik heb achteraf met de leerlingen gepraat die op deze wijze worden geëvalueerd en zij waren zeer enthousiast. Je komt zo tot 'deep learning', tegenover 'surface learning' waarbij je eigenlijk maar 'surft' van punt tot punt. Heel boeiend allemaal en zeker thought provoking in het licht van het OK en de nieuwe leerplannen in de eerste graad. 

Het project haalde ook de lokale pers. Projectleider en leerkracht van het Miniemeninstituut, Dirk Staf, vertaalde het artikel in het Engels.

 

                                          

Wie interesse heeft in formatief evalueren kan ook een kijkje nemen bij de toolbox formatief evalueren van KdG.

Wie interesse heeft om aan een internationaal project deel te nemen of om er één organiseren kan contact opnemen met de dienst internationalisering van Katholiek Onderwijs Vlaanderen.

Het zijn nog steeds bizarre tijden in het Verenigd Koninkrijk. Laat het vooral niet aan je hart komen als je een schoolreis wil plannen naar de UK! Klik voor de latest news over het mogelijke effect van Brexit op je schoolreis op deze link.

Intussen is de modernisering van het secundair onderwijs van start gegaan. Voor wie in de eerste graad Engels geeft dit schooljaar, vind je de leerplannen voor de A- en B-stroom alsook het funderend leerplan en het leerplan ICT hier terug. 

Je vindt verder in dit maandbericht een link naar de nascholingen voor 2019-2020.

De Culture Planner op het einde van het maandbericht stelt dit jaar elke keer een ander boek, film, toneelstuk of gedicht voor. Deze maand wordt Remember, remember the 5th of November voorgesteld.

 

2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel                          

2.1.1 Netwerk - Stuurgroep Engels

De stuurgroep Engels vergadert drie keer per schooljaar. Naast de latest news binnen het werkveld, wordt er didactisch materiaal uitgewisseld en/of ontwikkeld. Wie interesse heeft om deel uit te maken van de stuurgroep kan mij contacteren via mail: mark.vandongen@katholiekonderwijs.vlaanderen. De eerste stuurgroepvergadering van 2019-2020 vindt plaats op woensdag 6 november van 14u tot 17u in Mechelen (F.De Merodestraat 14).

 

 

 

 

2.2 Extern aanbod

                                    

2.2.1 BELTA Day 2020

 

 

Op zaterdag 9 mei 2020 vindt het jaarlijkse BELTA Day plaats. Een absolute aanrader! Naast interessante keynotes, heb je keuze uit veel boeiende workshops en kan je een beurs winnen voor IATEFL (zie 2.2.2). Meer informatie over BELTA Day vind je hier.

 

2.2.2 IATEFL Conference  

 

                

 

 

 

 

 

Dit schooljaar vond de IATEFL Conference plaats net voor de paasvakantie in Liverpool (dinsdag 2 april t.e.m. 5 april). Volgend schooljaar vindt het congres plaats in Manchester van zaterdag 18 april tot en met dinsdag 21 april 2020. Meer info vind je via de bovenvermelde link

2.2.3 CNO            

                                                 

                  

 

 

Het CNO (Universiteit Antwerpen) organiseert volgend schooljaar enkele nascholingen die al dan niet rechtstreeks met het vak Engels te maken hebben:

04-11-2019 - Spreekkansen verhogen van okan & ex-okan leerlingen

06-11-2019 - Grammar Rules, OK?

08-11-2019 - Stories with a twist

13-11-2019 - Van beeldmateriaal naar taaltaken in de les Engels

25-11-2019 - Evalueren in de lessen Engels: product- en procesgerichte evaluatiemogelijkheden

Meer informatie en inschrijven via http://www.uacno.be/.

 

3. Culture Planner

Dit schooljaar zal er elke maand een boek, film, toneel of gedicht voorgesteld worden in dit rubriek.

Aangezien het op 5 november Bonfire Night is in de UK, wil ik deze maand de waarde van nursery rhymes even belichten. 'Remember, remember the 5th of November' is er zo eentje. Het rijmpje wordt/werd in eerste instantie door jonge kinderen opgezegd of gezongen, maar eigenlijk schuilt er een heleboel geschiedenis en cultuur achter. The Sun heeft er een mooi artikel over geschreven, inclusief enkele leuke en interessante filmpjes. Dit materiaal is uiterst geschikt voor de 2de graad.

Daarnaast kan je in de 3de graad November 5th uiteraard linken aan de filmklassieker V for Vendetta en aan de huidige Brexit-perikelen...

 

Vriendelijke groeten

Mark Van Dongen

mark.vandongen@katholiekonderwijs.vlaanderen

0474 91 25 16