maandbericht mens en samenleving november 2019

Beste collega's,

We hebben net kunnen genieten van een heerlijke herfstvakantie. De herfst is volop in het land en we vliegen er weer in om het laatste stuk van de leerstof te geven van het eerste trimester. Met het vallen van de bladeren krijgen we terug nieuwe ideeën om onze lessen anders/beter te geven. We voelen dat de leerlingen op kruissnelheid gekomen zijn en blijven duimen dat ze gemotiveerd hun jaar verder zetten. 

Wij blijven even enthousiast klaarstaan om jullie te helpen, dus:

Als jullie vragen/tips/opmerkingen hebben, aarzel niet om ons te bellen of te mailen!

Ann Van Dievoet: ann.vandievoet@katholiekonderwijs.vlaanderen 0472 38 58 62

Miet Vanhilderson: miet.vanhilderson@katholiekonderwijs.vlaanderen 0486 33 25 11

 

1. Vakgerichte informatie

1.1 Smartschoolpagina

Vele leerkrachten hebben al een toegang tot deze pagina. Hier verzamelen we alle relevante info rond het vak mens en samenleving. Wie nog geen toegang heeft gekregen, stuur gerust een bericht naar Ann of Miet zodat wij jullie toegang kunnen geven. 

Voor wie het niet meer weet:

website: dpbso.smartschool.be

gebruikersnaam: eerstelettervoornaam.achternaam

wachtwoord: Leraar11

 

Op deze pagina kunnen jullie alle vakinfo terugvinden en heel wat interessante websites. Als jullie zelf iets ontwikkeld hebben, kunnen jullie dat ook altijd doorsturen naar ons, dan zetten wij het erop. Op die manier maken vele handen licht werk!

 

2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

2.1.1 Lerend netwerk mens en samenleving

Ons tweede lerend netwerk voor de leraren zou doorgaan op 05/03/2020. Meer info om in te schrijven volgt in het volgende maandbericht.

2.1.2 Welke les werkt wel en welke niet? 

Op 05/02/2020 heeft de pedagogische begeleiding Tim Surma uitgenodigd. Als leraar, lerarenopleider en ervaringsdeskundige heeft hij onderzoek gedaan, naar welke aanpak wel werkt en welke niet. 

Inschrijvingsmogelijkheid volgt in een later maandbericht. 

2.2 Aanvangsbegeleiding

Het traject aanvangsbegeleiding omvat een schoolbezoek en persoonlijk contact met je vakbegeleider, aangevuld met een dag speciaal voor beginnende leerkrachten op woensdag 19 februari te Mechelen.

Voor de dag van de beginnende leerkracht op 19/02 krijg je op een later moment nog concretere info!
De voormiddag (9u30 tot 12u) is facultatief . Je kan kiezen uit 4 workshops. De keuze voor deelname aan het voormiddaggedeelte bepaal je zelf in overleg met je vakbegeleider en je mentor/begeleider op school.

De namiddag op 19/02 is voor iedereen die is ingeschreven voor dit traject. Deze namiddag wordt ingevuld met een vakspecifieke workshop. (13u30 tot 15u30)

Inschrijven kan via deze link

2.3 Extern aanbod

2.3.1 Gratis studiedag 'vakoverschrijdend werken'

Op 13/11 (Antwerpen), 20/11 (Brugge) en 4/12 (Hasselt) organiseert de Koning Boudewijnstichting i.s.m. BsideS, Schoolmakers en Workitects drie inspiratiedagen van Veranderwijs.nu.
Het thema: vakoverschrijdend werken in basis-en secundair onderwijs. 
In de voormiddag bezoek aan een school in actie (10 scholen per regio doen mee), in de namiddag intervisie en ervaringsuitwisseling.
Het volledige programma met praktische informatie kunnen jullie terugvinden in de inschrijvingslinks hieronder:
 
Inschrijven voor regio Antwerpen

Inschrijven voor regio Hasselt

 

2.4 Varia

  • De facebookpagina Mens en Samenleving is opgericht door leraren die elkaar helpen en tips geven
  • Nieuwe adviezen over gezonde voeding van de hoge gezondheidsraad vind je hier

  • Wikifin heeft een heel interessant lessenpakket samengesteld over keuzegedrag bij aankopen. Meer info vind je hier

  • De EDUC Days is het grootste nationale onderwijsplatform van België. In maar liefst drie dagen kan jij als educatieve professional een kijkje komen nemen en deelnemen aan interactieve workshops, interessante lezingen bijwonen, boeiende opleidingen volgen, een praatje maken in onze pedagogische cafés, netwerken, nieuwe trends ontdekken, inspiratie opdoen, ideeën uitwisselen, expertise verwerven, debatteren, je uitleven op één van de animaties, de 9 themadagen ontdekken, ondergedompeld worden in het brede aanbod van exposanten in de 9 themadorpen, … alle info vind je hier

  • Sociaal net: over welbevinden bij jongeren. Meer info vind je hier

.