maandbericht aardrijkskunde november 2019

Beste leraar aardrijkskunde

Eind september publiceerde het IPCC zijn speciaal rapport over de oceanen, de cryosfeer en de klimaatverandering. Blijkt    dat de zeespiegel met 84 cm zou stijgen tegen 2100.  Op de website van klimaat.be kun je een nederlandstalige korte  inhoud terugvinden van dit rapport en zien dat er heel wat nieuw materiaal is om onze leerplandoelen te stofferen.

Ik wens je een fijne maand november toe! 

 

1. Vakgerichte informatie

Wil je meer info over de modernisering, de visie, structuur, lessentabellen, interdisciplinaire aanpak, ... ga dan naar de website van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, waar je alles netjes gebundeld vindt.

1.1 Leermateriaal voor natuur, ruimte en techniek (herhaling)

Artevelde hogeschool ontwikkelde ontzettend veel materiaal om mee aan de slag te gaan in het interdisciplinair vak natuur, ruimte en techniek. Bezoek zeker hun website!

1.2 Netwerking en samenwerken rond een thema (herhaling)

Zou je graag samenwerken met andere collega's rond een inhoudelijk of een didactisch thema om eventueel materiaal te ontwikkelen? Wij ondersteunen deze lerende netwerken graag en brengen je ook graag in contact met collega's. Geef gerust een seintje!

1.3 Examencommissie zoekt toetsopstellers aardrijkskunde

In functie van de nieuwe eindtermen aardrijkskunde is ook de examencommissie een grote update aan het doorvoeren van de examenvragen. Hiervoor doen ze beroep op de expertise van ervaren leerkrachten aardrijkskunde. Momenteel zijn ze voornamelijk op zoek naar toetsopstellers voor de eerste graad (zeker ook B-stroom). Ook voor de derde graad TSO is extra hulp welkom. Heb je zin in deze uitdaging? Neem dan contact met lieselot.vandenhoute@ond.vlaanderen.be of bel op 02 553 07 86. Je werkt van thuis uit en wordt betaald per opdracht. Meer info op de website van de examencommissie.

1.4 GIP mee voor de Prijs Focus Aarde 2019-2020

De Prijs richt zich naar leerlingen uit het TSO, BSO, KSO, BuSO en CDO. Focus Aarde bekroont de beste geïntegreerde proeven (GIP) en vakoverschrijdende groepsprojecten (BuSO en CDO) die de aarde, de ruimte of de relatie mens-aarde tot onderwerp hebben, gezien vanuit wetenschappelijke, technische, kunstzinnige, ecologische, sociaal-geografisch of kosmologische hoek. Je kan inschrijven tot 30 april 2020. Het volledige kandidaatsdossier moet bezorgd worden tegen 24 mei 2020. Meer info op de website van De Stichting Koningin Paola.

1.5 Wist-je-dat?

- er op 30 september een stormvloed geweest is en dat enkele gecontroleerde overtromingsgebieden (GOG) water moesten opvangen? Op waterinfo.be kun je de waterstanden van toen raadplegen, maar er zijn ook voorspellingen te vinden op deze website!

- je op youtube een filmpje kunt vinden waarin een geoloog van de universiteit van Washington goed uitlegt hoe een ingesneden meander gevormd wordt? Kunnen je leerlingen hiervan een toepassing vinden in België? 

- je op de website van klimaat.be orde kunt vinden in de chaos van het hele klimaatbeleid (internationaal, Europees, Belgisch, nationaal, federaal, ...) ?

- je in de volksterrenwacht MIRA in Grimbergen telescopen kunt huren voor 40 - 50 euro per maand?

- er verschillende manieren bestaan om de vorderingen van de leerling in kaart te brengen? Schoolmakers geeft ons 5 tips.

 

2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

2.1.1 Overzicht op de nascholingswebsite

2.1.2 Aanvangsbegeleiding door de pedagogische begeleiding regio Mechelen-Brussel

Als nieuwe leraar kan je voor ondersteuning terecht bij je vakbegeleider. Jouw school heeft de mogelijkheid om je hiervoor in te schrijven door een mail te sturen naar annick.keunen@katholiekonderwijs.vlaanderen.  Eens ingeschreven zal ik contact met je opnemen om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek in jouw school. We nodigen je dan ook uit voor onze dag van de aanvangsbegeleiding op 19/02, waar je in de voormiddag kunt kiezen tussen verschillende workshops (differentiëren, reflecteren, klasmanagement, feedback en rapportcommentaren). In de namiddag gaan we in op de vaknoden. We vatten alles samen in dit filmpje.

2.1.3 Inzicht krijgen in de procedurele doelen in functie van het nieuwe leerplan eerste graad natuurwetenschappen, aardrijkskunde en techniek A en B-stroom

In deze nascholing kun je drie sessies volgen:

1) STEM-doelen die zowel gelden voor aardrijkskunde, natuurwetenschappen, techniek als voor wiskunde dragen bij aan de horizontale samenhang. Maar wat betekent dit precies?

2) Goede onderzoeksvragen en hypotheses formuleren: hoe ga je ermee aan de slag in de klas?

3) Evalueren van procedurele doelen uit het leerplan aardrijkskunde, natuurwetenschappen en techniek

Deze nascholing gaat door in het Vrij Technisch Instituut Leuven, Dekenstraat 3 op 13 november van 13u tot 16u30 en is gratis. Er wordt aangeraden om per school van elk vak met minstens 1 leerkracht aanwezig te zijn. Je kan dus best als team NW, AA, TE komen.  Inschrijven kan op nascholing.be.

2.1.4 Lerende netwerkgroep natuur en ruimte 1° graad B-stroom

Naar aanleiding van het nieuwe leerplan natuur en ruimte willen we leraren samenbrengen om ervaringen en materiaal uit te wisselen, leren van elkaar en noden te bespreken. Er is ook ruimte voor discussie en vragen aan de begeleiders. Op basis van de noden kan er een vervolgtraject opgestart worden en eventueel nieuw lesmateriaal ontwikkeld worden.

Dit op woensdag 15 januari 2020 Van 14 u. tot 17 u. in het DPCM. Meer info op nascholing.be

2.1.5 Informatie nodig over CLIL (aardrijkskunde)?

Lees dan zeker de maandberichten over CLIL!

 

2.2 Vormingsaanbod Vlaanderenbreed

2.2.1 Overzicht op de nascholingswebsite

2.2.2 Natuur, ruimte en techniek

Kennismaking Natuur, ruimte & techniek: wat, hoe en waarom? (2 halve dagen) Wanneer je goed geïnformeerd wil zijn, voor je het vak inricht.

Verdiepingstraject: leren ontwikkelen van een project voor Natuur, ruimte en techniek. (3 halve dagen) Wanneer je praktijkvoorbeelden wil uitwerken in fuctie van de eigen schoolcontext.

Implementatietraject: ontwikkelen van projecten voor Natuur, ruimte en techniek. (3 halve dagen) Wanneer je het vak al ingericht hebt en projecten en lessen wil ontwikkelen en uitwisselen met andere scholen.

Wanneer je het verdiepingstraject wil volgen is het de bedoeling dat je de kennismaking ook volgt. Heb je nog andere vragen / noden i.v.m. een interdisciplinair project, aarzel niet om me een mailtje te sturen!

 

2.3 Extern aanbod

2.3.1 Vereniging voor Leraren Aardrijkskunde Vlaams-Brabant en Brussel (voorheen WAB)

Om tegemoet te komen aan de pendelaars gaan de activiteiten dit jaar door op een nieuwe locatie: Atheneum De Ring aan het station van Leuven. Ingang, te voet/fiets of met de wagen, via de Justus Lipsiusstraat. Parkeren kan op de speelplaats.

 • di 21 jan: Ecosystemen oceanen door Evy Copejans
 • di 10 maart: Gis-viewers
 • woe 6 mei nm: excursie ‘nieuwe theorieën Hageland’ door Rik Houthuys

Meer info op de website van de VLA of op de facebookpagina.

2.3.2 Vereniging voor Leraren Aardrijkskunde (VLA)

 • za 16 nov: congres leraars wetenschappen KU Leuven Campus Arenberg III - Heverlee Celestijnenlaan 200 - Gebouw F. In samenwerking met VOB en VELEWE. 
 • za 21 maart: VLA-congres met thema ‘de ruimte rondom ons’
 • zomer 2020: geografische studiereis naar Kirgizië

2.3.3 KU Leuven

 • Ladies@Science. Wetenschappen iets voor meisjes? Natuurlijk!  Meer info op deze site. Op 24 aprill 2019 kun je boeiende workshops volgen.

 • Hou ook het project 'scientist@school' in het oog, waarbij er workshops in de klas gegeven worden onder begeleiding van een wetenschapper.

Meer info en inschrijven op de website over nascholingen.

2.3.4 VUB

Meer info op deze website.

2.3.5 UGent

 • vrij 22 en 29 nov: werken met webGIS: een leerlijn georuimtelijk denken door Luc Zwartjes.
 • Bekijk het programma over de gratis avondvoordrachten op de website.

Meer info op de website over bijscholing leerkrachten wetenschappen in het SO.

2.3.6 UAntwerpen

 • 13 nov: Draagkracht van de aarde: laat je leerlingen kritisch (systeem)denken. Door Steve Coeimans.
 • 13 nov: Kijk eens in de spiegel met ijkingstoetsen
 • 12 feb: Laat de globe roteren en revolteren in jouw klaslokaal! Door Steve Coeimans.
 • 18 mrt: Maak je eigen geologische tijdschaal (in de gang)!Door Steve Coeimans.

Nascholingsaanbod op deze website.

Info over Studium Generale (een lezingenreeks) op deze website.

2.3.7 Koning Boudewijnstichting

In het kader van Veranderwijs.nu organiseert de KBS drie inspirerende dagen rond vakoverstijgend lesgeven. In de voormiddag bezoek je in kleine groep één van de tien gastscholen die vakoverstijgend werken. In de namiddag komen alle deelnemers samen om via intervisie ervaringen uit te wisselen. Je kunt deze nascholing volgen op drie locaties (13/11 Antwerpen, 20/11 Brugge en 4/12 Hasselt). Inschrijven doe je hier.

 

Heb je zelf nog interessante weetjes, tips die je wil delen, vragen? Aarzel niet om me te contacteren!

Met vriendelijke groet 

Anke Van Berendoncks

anke.vanberendoncks@katholiekonderwijs.vlaanderen

0496/02.99.44