maandbericht geschiedenis november 2019


1. Vakgerichte informatie

1.1 Bronnen VVLG

De website van de Vlaamse Vereniging voor Leraren Geschiedenis is al een tijdje met een vernieuwingsoperatie bezig. Wie lidgeld betaalt voor VVLG, krijgt niet alleen drie keer per jaar het vaktijdschrift voor leraren geschiedenis (Hermes) in de bus, maar krijgt ook toegang tot het Hermes-archief en een databank vol bronnen en lessen. 

Bij de leerplanvoorstellingen voor het nieuwe leerplan van de eerste graad werd reeds aangekondigd dat er voor de eerste graad bronnenfiches zouden uitgewerkt worden. Intussen zijn er enkele uitgewerkt fiches terug te vinden op de website. Deze bronnenfiches (bv over het dodenmasker van Toetanchamon of de Via Appia) bevatten naast de eigenlijke bron heel wat contextinformatie over de bron zelf, mogelijke historische vragen die aan de bron kunnen gesteld worden alsook suggesties met welke andere bron(nen) deze zouden kunnen geconfronteerd worden. 

1.2 Update nascholingen

 


2. Aankondigingen

Het overzicht van alle voor ons bekende nascholingen voor geschiedenis hebben we in een tabel verzameld. Dit Google-Docsbestand kan u via deze link raadplegen. Van zodra nieuwe nascholingen bekend gemaakt worden, voegen we ze toe aan dit document. Heb je weet van een nascholing en staat deze nog niet vermeld in de lijst? Stuur me gerust een e-mail met de nodige gegevens en ik voeg deze toe aan de lijst.
 

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

Het volledige aanbod voor regio Mechelen-Brussel kan je op deze website bekijken. 

In samenwerking met de Educatieve Master Cultuurwetenschappen - vakdidactiek geschiedenis KU Leuven:

2.2 Extern aanbod

KU Leuven

  • De Europese Unie in het leven van elke dag: in de klas interactief en kritisch werken met concrete gevallen op 22 november 2019
     
  • Leren In Maatschappelijk Betrokken Onderwijs (LIMBO) verwijst naar een groot aanbod van seminaries, workshops en debatten over onderwijsgerelateerde thema's. Het vormt een verplicht onderdeel van de educatieve master aan de KU Leuven en een keuze-opleidingsonderdeel in tal van educatieve master- en bacheloropleidingen van de associatiepartners. Het aanbod staat open voor alle geïnteresseerden. De seminaries, workshops en debatten vormen een leerrijk nascholingsaanbod voor allen in het onderwijsveld. 

CNO Universiteit Antwerpen

Lerarendagen


Contactgegevens: Tel. 0485/46.63.62 - tim.puttevils@katholiekonderwijs.vlaanderen


Bijlage: