maandbericht humane wetenschappen (gedrag) november 2019

Beste collega,

Hopelijk heb je voldoende genoten van een heerlijke herfstvakantie. De herfst is volop in het land en we vliegen er weer in om het laatste stuk van de leerstof te geven voor de examens beginnen. 

We blijven even enthousiast klaarstaan om jullie te helpen, dus aarzel niet om ons te mailen, bellen, ... voor vragen of voor advies!

Miet en Tim

Contactgegevens:
Tim Puttevils: Tel. 0485/46.63.62 - tim.puttevils@katholiekonderwijs.vlaanderen
Miet Vanhilderson: Tel. 0486/33.25.11 - miet.vanhilderson@katholiekonderwijs.vlaanderen

 


1. Vakgerichte informatie

1.1 EDUbox Artificiële Intelligentie

Er is een nieuwe EDUbox ontwikkeld, ditmaal over Artificiële intelligentie. Het begrip AI wordt erin uitgelegd, net zoals de ontstaansgeschiedenis en verschillende vormen van AI. Aan de hand van het spel 'Mensen vs. Zombies' gaan de leerlingen ten slotte zelf slimme machines aansturen. De EDUbox AI kwam tot stand dankzij de samenwerking tussen VRT NWS, imec, RVO-Society, Mediawijs, Kenniscentrum Data en Maatschappij en Technopolis. 

 

EDUbox Artificiële Intelligentie

Bekijk zeker ook de vorige EDUboxen die erg bruikbaar zijn in onze lessen humane wetenschappen:

1.2 Onderzoek Medianest

Medianest heeft in Vlaanderen onderzoek gevoerd naar het mediagebruik en de mediawijsheid van 0 tot 7 jarigen en hun ouders. Het onderzoek is als bijlage aan dit maandbericht toegevoegd. 

1.3 Junior College Filosofie

Drie filosofen van de KU Leuven die les geven voor het Junior College Filosofie hebben nu ook elk een boek geschreven, dat een uitgebreide schriftelijke neerslag is van hun college. Deze boeken werden zopas door LannooCampus gepubliceerd. Ze zijn toegankelijk en interessant voor leerlingen in de derde graad van het secundair onderwijs. Antoon Braeckman schreef het boek Vrijheid, Gerd Van Riel nam Geluk voor zijn rekening en Lorenz De Mey behandelde het onderwerp Waarheid.

 


2. Aankondigingen

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

  • Taalkrachtig lesgeven in humane wetenschappen (21/11/2019)

Tijdens deze nascholing maak je kennis met verschillende werkvormen die je leerlingen talig ondersteunen in het aanreiken en inoefenen van begrippen en gaan we aan de slag met leesstrategieën en schrijfkaders. Er zal zeker ook ruimte gecreëerd worden om met elkaar over het thema in overleg te gaan. Inschrijven kan nog via deze link.

  • Coöperatieve leerstrategieën in humane vakken (30/04/2020)

Tijdens deze workshop maken leerkrachten kennis met de Kagan Coöperatieve Leerstructuren en ervaren ze verschillende structuren en het daaraan gekoppeld klasmanagement. Inschrijven kan via deze link.
 

2.2 Extern aanbod

1. KU Leuven

2. UGent

3. Andere

  • Lessen ontwerpen met de herziene taxonomie van Bloom in Humane Wetenschappen: 2 december 2019 (CNO Antwerpen)
  • Desin(t)forum: 6 december 2019: "Fake News en Desinformatie staan de laatste jaren vaak op de agenda, maar buiten veel beleidsmijmeringen is het aantal concrete acties om die fenomenen tegen te gaan in Vlaanderen nog vrij schaars. Daarom bieden Mediawijs, imec-SMIT-VUB, Square Truth Network en het Vlaams Journalistiek Fonds alle actoren uit educatie, onderzoek, journalistiek en fact-checking de kans om elkaar te ontmoeten, te spreken en met elkaar aan de slag te gaan: een informeel desin(t)forum gericht op de praktijk."
  • De EDUC Days is het grootste nationale onderwijsplatform van België. Gedurende drie dagen kan je een kijkje komen nemen en deelnemen aan interactieve workshops, lezingen bijwonen, opleidingen volgen, een praatje maken in onze pedagogische cafés, netwerken, nieuwe trends ontdekken, inspiratie opdoen, ideeën uitwisselen, expertise verwerven, debatteren, je uitleven op één van de animaties, de negen themadagen ontdekken, ondergedompeld worden in het brede aanbod van exposanten in de negen themadorpen, …