maandbericht geschiedenis december 2019


1. Vakgerichte informatie

1.1 In Europa, de geschiedenis op heterdaad betrapt

Na 10 jaar gaan de VPRO en Geert Mak opnieuw de samenwerking aan; de gelauwerde documentaire reek “In Europa” krijgt een vervolg. Vanaf 22 december (op tv en online) zullen zij in 20 delen de geschiedenis op heterdaad betrappen. Want …. Waar waren we gebleven? …. Het jaar 1999. Wat is er gebeurd in Europa in de turbulente jaren die volgden op de val van de muur en wat kwam er eigenlijk terecht van al onze grote verwachtingen?

1.2 Retopea

Leraren die geïnteresseerd zijn in religieuze geschiedenis en meer specifiek religieuze vrede en tolerantie doorheen de geschiedenis kunnen binnenkort terecht bij Retopea.eu. Momenteel staat er nog geen materiaal online maar je kan je al wel inschrijven voor de nieuwsbrief. 

1.3 Update nascholingen

  • NIEUW: Tim Surma komt naar Mechelen. Lees hier meer. 

 


2. Aankondigingen

Het overzicht van alle voor ons bekende nascholingen voor geschiedenis hebben we in een tabel verzameld. Dit Google-Docsbestand kan u via deze link raadplegen. Van zodra nieuwe nascholingen bekend gemaakt worden, voegen we ze toe aan dit document. Heb je weet van een nascholing en staat deze nog niet vermeld in de lijst? Stuur me gerust een e-mail met de nodige gegevens en ik voeg deze toe aan de lijst.
 

2.1 Vormingsaanbod regio Mechelen-Brussel

Het volledige aanbod voor regio Mechelen-Brussel kan je op deze website bekijken. 

  • Delend netwerk 4de jaar: 14 januari 2020 in Mechelen. Inschrijven kan hier.
  • Ik vraag dus ik denk: historische vragen als begin van historisch denken: 29 januari 2020 in Brussel. Inschrijven kan hier
     
  • Effectieve leerstrategieën (5 februari 2020)

Op 5 februari komt Tim Surma naar Mechelen om zijn verhaal rond effectieve leerstrategieën te brengen. Cognitieve psychologie, lerareneffectiviteitsstudies én praktijkervaring van een groot aantal leraren: meer heb je niet nodig om tot een mix te komen van instructieprincipes die garant staan voor een effectieve les. Tijdens deze workshop zoomt Tim Surma in op een aantal strategieën die het leren van de leerling ondersteunen, en die elke leraar zomaar kan inzetten. Schrijf je snel in!

In samenwerking met de Educatieve Master Cultuurwetenschappen - vakdidactiek geschiedenis KU Leuven:

 

2.2 Extern aanbod

CNO

  • Dag van het geschiedenisonderwijs: 8 februari 2020. Inschrijven kan hier

Lerarendagen

  • Check de website van Klasse voor andere lerarendagen of initiatieven.
     

Contactgegevens: Tel. 0485/46.63.62 - tim.puttevils@katholiekonderwijs.vlaanderen